Хомо луденс в класната стая


“Къщата на късмета” спечели първо място в конкурса за най-добра играчка за студентите от 1-3 курс по “Инженерен дизайн” в ТУ.


Школа за откриватели

Неочаквано добра комбинация от саксофон, цигулка и перкусии

Голям купон се оказа ученето! Такава констатация направиха децата и родителите, които решиха да надникнат през отворените врати на новия образователен център СТЕМИКО на първи юни.

В Деня на детето в София беше открит първият български интерактивен образователен център за деца от 5 до 7 клас. Освен почерпката, балоните и хубавото настроение, младежите бяха почерпени и с интересни изживявания.

Вълшебство в колбата 

Първата част на купона се състоеше от половинчасови пробни уроци. Но не за да пуфтят децата над задачите, а за да открият че дори химията и физиката са безкрайно интересни, когато се стигне до колби, епруветки и шантави химични реакции и разнообразни, подчинени на научните закони апарати, които можеш лесно да сглобиш сам, при това с подръчни средства! Учение, което минава през ръцете.

“Ние учим на практика” е визията на основателя на центъра Лора Арнаудова. Рожденият ден на СТЕМИКО показа показа именно тази страна от идеологията му, която го отличава от останалите школи, занимални и кръжоци: че с практически занимания знанието се усвоява много лесно и трайно. Тук учениците ще бъдат млади химици и физици, учени, занаятчии, творци и откриватели.

Интерактивното обучение е част от всички кръжоци: “Млад учен”, “СТЕМ инженер”, “Журналист”, “Пътешественик”, “Предприемач”, “Комуникация, етикет и публична изява”, “Психолог”, “Лидер”, “Медийна грамотност”, “Икебана Кайгетсу” и “Антрополог”. Занималнята за 5, 6 и 7 клас подготвя всекидневно децата за училище, като е фокусирана върху индивидуалната проверка и обратна връзка. СТЕМИКО има и курсове за подготовка за матурите.


Така се работи в клуб “Психолог”.


Секта учи децата да рапират

Огромната изненада за тийнейджърите, дошли в СТЕМИКО на 1 юни, се оказа младият, но вече много известен рапър Секта (Филип Иванов). Секта даде интервю за участниците в клуб “Журналист”, като предаваше директно за феновете си в инстаграм. По време на интервюто беше истинска звезда и дори се сопна на един от младежите, който го снимаше нерегламентирано: “Нали знаеш, че те виждам!” Но след това раздаде автографи, позира да десетки селфита, а в края на празника преподаде урок как се рапира.


Рапърът Секта разговаря с феновете.

Конкурс за най-добра играчка 

Студенти от 1 до 3 курс “Инженерен дизайн” в Техническия университет и техният ръководител гл. ас. д-р Емилия Очкова представиха прототипи на интерактивни играчки, разработени от студентите. Имаше и конкурс - родители и деца гласуваха за най-добър проект. А за конкурса дойде и шефът на катедра "Инженерен дизайн" доц. д-р Георги Червендинев.

Играчките бяха фантастични - 3D “Не се сърди човече” - изключително интересна игра на три етажа; къща-календар с тематичен покрив, който можеш да сменяш, в зависимост от сезона и времето, кубче на Рубик с български шевици - след като го подредиш, на 5 от 6-те стени се появяват шевици, а на 6-ата - QR код, водещ към сайт, в който е обяснено коя шевица от кой регион е, какво означават отделните елементи и др.; привидно крехка конструкция, базирана на принципа на Моста на Леонардо, която обаче издържа значителни тежести; за най-малките деца - играчка цилиндър с крачета, които сякаш пристъпват, когато се търкаля; фермерски животни, които детето да сглоби само, и др.

Проектите, избрани на първите три места: “Къщата на късмета” на Василена Петканска, “Кодът на шевиците” на Полина Неделчева и “Мостът на Леонардо” на Стивън Манахов, ще бъдат произведени от СТЕМИКО.
Модерен, светъл и непретенциозен, центърът се състои от три класни стаи, едната от които е оборудвана за заниманията по научните дисциплини. Местоположението му е доста удобно - буквално на пъпа на София - на Раковски 148Б, близо до Френската гимназия. Съоръжен е с интерактивни дигитални Мозабук дъски, специални Ескрео стени за писане, проектори и различни видове материали, спомагащи интерактивния образователен процес.


Лора Арнаудова*, основател на СТЕМИКО: До знания децата имат достъп, трудно се учат уменията


Основателката на образователния център Лора Арнаудова държи машина за земетресения. До нея е преподавателят на клуба “Млад инженер” Цветелин Соколов.

- Защо решихте да се впуснете в това приключение - да създадете интерактивен образователен център?
- От 5-6 години правя детски обучения през лятото. Та, мислех си по въпроса: тийнейджърите в момента си цъкат на телефоните, обикалят с приятели и нямат разнообразни дейности. Пък като завършат училище или университета, мнозина от тях, ако нямат късмета да харесат професията на майка си или баща си, се чудят какво да правят. В този забързан свят е добре да подготвим децата предварително за техните бъдещи интереси. Как? Като пробват различни активности. По време на комунизма имаше младежки домове с най-разнообразни дейности. Някои после практикуваха изучаваната професия, други просто усвояваха умения, които да използват по-нататък в живота си. И така се роди идеята за център. Казах си: така и така ще правим кръжоци, да направим и занималня. Като свърши занималнята в 4-и клас, какво правят децата? Тези, които ходят на спорт, добре. Ами другите? Те трябва да се приберат вкъщи. И ако са късметлии, мама или тати не са на работа, за да ги наглеждат и да им помагат. А и родителите познават ли учебните предмети? Имат ли време да помагат? 

- Значи ги подготвяте за училище.
- Да, в занималнята. Но освен знанията, ги учим и на умения. Бъдещето е в уменията. Съвременният човек има бърз достъп до знанията. Но способностите и уменията... На тях трябва да има кой да те научи. Затова са и клубовете.

- Откъде идва името СТЕМИКО?
- Идва от STEM-Interaction-Cognition - първото е акроним, означава Science, Technology, Engineering-Mathematics (наука, технологии, инженерство, математика) - дейности, организирани около проекти, които в себе си включват повече от една дисциплини. Наука, технология, математика, изкуство... и ние добавихме “взаимодействие” и “когниция”, тоест, възприятие.

*Лора Арнаудова е сертифициран НЛП треньор, магистър по икономика и бизнес администрация
Добави към началния екран
Stemico
Stemico.bg
Откажи Добави