Трикове за по-добра памет при децата

Добрата памет помага на децата да се справят по-успешно на тестове и да имат добри оценки. Тя е важна за постиженията както в училище, така и извън него. Но детето не се ражда с умението да запаметява добре, а го развива и усъвършенства с с практиката. За щастие, има много подходи за подобряване на паметта на учениците, които са прости и не отнемат много време.

Задаване на въпроси
Разбирането на материала е първата стъпка към запомнянето му. Окуражавайте детето да задава въпроси, за да придобие по-дълбоко разбиране на темата. Освен че води до разбиране, задаването на въпроси развива критичното мислене и уменията за решаване на проблеми.

Създавайте рими и песни
Помогнете на детето да напише стихотворение или песен от информацията, която е научило. Човешкият мозък е така устроен, че да запомня музика и мотиви. Затова използването на музика и рими подобрява запаметяването и припомнянето.

Направете ученето забавно
Създайте ентусиазъм у детето, като отидете до музея или галерията, за да може на живо да види артефакти и произведения на изкуството. Ако му е интересно, ще бъде по-лесно да запомни това, което учи.

Използвайте визуалната памет
Създайте флаш карти с думи или изображения, които след това да използвате за упражняване на наученото.

Нека детето измисли свои примери
Когато детето свои примери, то свързва материала със собствения си опит и по този начин осмисля и запомня по-лесно материала.

Поискайте от детето да ви научи
Насърчавайте детето да ви обясни това, което учи в момента. Най-бързият начин да научиш нещо и да установиш пропуските си е като се опиташ да го обясниш на някого.

Раздробете информацията на малки части
По-лесно е да се запомнят малки части информация, отколкото много материал наведнъж. Започнете с най-важното и надграждайте оттам.

Използвайте всички сетива
Предприемете мултисензорен подход към ученето като използвате зрението, допира и звука - четете на глас, обсъждайте, използвайте цветове и реквизит. Това ще ангажира детето с материала по повече от един начин и ще му помогне да го научи по-добре.
Добави към началния екран
Stemico
Stemico.bg
Откажи Добави