Как да подобрим вниманието на децата?

Понякога ни се струва, че децата се разсейват твърде лесно, защото са изпълнени с енергия и трудно фокусират вниманието си изцяло. За разлика от възрастните, които често могат да изпълнят някоя задача, дори да не им харесва особено, когато на децата не им е забавно, те бързо се отегчават и насочват вниманието си към нещо по-интересно. Но тъй като поначало са много любопитни, има различни начини да увеличите способността им за концентрация.

В тази статия ще намерите разнообразни техники, с които да подобрите вниманието и концентрацията на децата си. Един от най-интересните начини за това са фокус игрите.

Мисловни игри
Можете да тренирате способността на детето да се концентрира като играете игри, които изискват мислене, планиране и памет. Кръстословиците, пъзелите и игрите с карти, например “Уно”, подобряват вниманието за думи, цифри и картини. 

Следване на последователност
Има силна връзка между способността да се следва последователност и концентрацията. Следването на рецепти, подреждането на масата, подреждането и подреждането на предмети по азбучен ред усъвършенстват това умение.

Статуя
Играта, в която някой казва “Статуя!”, а детето трябва да застане неподвижно на мястото и в позицията, в която е било, когато е чуло думата, тренира мозъка да се фокусира волево.

Открийте разликите
Игрите за откриване на разлики между две картини помагат за по-дългото фокусиране върху детайлите.

Скоропоговорки
“Петър плет плете, през три пръта преплита. Плети, Петре, плети, през три пръта преплитай.” Още една добра тренировка, за концентрацията -  не е лесно, но е забавно да повтаряш скоропоговорки без грешки.
Добави към началния екран
Stemico
Stemico.bg
Откажи Добави