Защо е важно да развиваме тактилни умения у децата?

В стандартният начин на преподаване в училище преобладава пасивното стоене на чина, докато учителят се опитва да преподаде информацията на учениците. Проблемът с този подход е, че децата лесно се отегчават и спират да обръщат внимание, което им пречи да разберат и да запомнят материала. Тук идват ролята на тактилното учене. Това е метод на обучение, който включва учене чрез сетивата и най-вече чрез усещането за допир. Практическите занимания с ръце поддържат концентрацията на децата и им помагат да вникнат в същността на уроците.

Причината е за това е, че се добавя още едно сетиво, допир, в процеса на учене и вниманието на детето се фокусира върху активността, която то извършва. Освен че научават повече и разбират по-лесно сложни концепции, по този начин децата стават по-добри в изпълняването на задачи от начало докрай, подобряват двигателните си умения и координацията си.

Тактилните активности могат да бъдат под формата на използване на конструктори, апликиране, рисуване, работа с пластилин или сглобяване на макети. Чудесен начин за развиването на тактилни умения са проектите “направи си сам(а)”, в които детето изработва само образователна играчка. Например, какъв по-лесен и забавен начин да разбереш физичните закони, които стоят зад една пендулум вълна, от това сам(а) да изработиш махалото. Нещо повече, този вид проекти насърчава любопитството и ученето чрез игра.
Добави към началния екран
Stemico
Stemico.bg
Откажи Добави