Клуб „Пътешественик“

">


Клуб „Пътешественик“ е вълнуваща комбинация между антропология, история, социология и география – науките, които разглеждат развитието на човешката цивилизация във връзка със заобикалящата ги природа.

Защо да участвам:

Всяка седмица ни очаква ново приключение, което ще илюстрира стопанските и социално-обществени порядки на ключови за човешкото развитие епохи. За да се потопим истински в различните кътчета на света, особено внимание ще обърнем на ежедневието на хората – храна, култура, вяра и други любопитни аспекти от бита. В хода на занятията ще обсъдим и живота по нашите земи в контекста на всеки от разгледаните периоди. Интерактивното пътуване в миналото ще ни помогне да оценим критично съвременния свят и, надявам се, провокира да се замислим за бъдещето.

За мен ли е:

Ако си на възраст между 12 и 16 години и искаш да се станеш адвокат, политик, предприемач в сферата на туризма, екологията, маркетинга - ДА този клуб е точно за теб!

Какво ще науча:

1. НОМАДСТВО И СЪБИРАЧЕСТВО

Запознаване с живота и обществено-социалната организация на Хомо сапиенс от праисторическата епоха.

2. АГРАРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ И ПЛОДОРОДНИЯТ ПОЛУМЕСЕЦ

Запознаване със стопанските промени, настъпили с аграрната революция. Преходът към земеделие ще бъде илюстриран с пътешествие към Близкия изток.

3. ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

Социална организация, бит, култура и вяра на Древен Египет в най-ранния период на цивилизацията – 4 хил. пр Хр.

4. ДРЕВНА ГЪРЦИЯ

Ще разгледаме Класическата епоха на древногръцката цивилизация и нейния разцвет.

5. ТРАКИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Пренасяне по нашите земи, за да разкрием мистичния воал около живота, вярванията и ритуалите на различни тракийски племена.

6. КИТАЙСКАТА ИМПЕРИЯ

Поглед на изток към началото на могъщата единна Китайска империя в 3в. пр. Хр.

7. ГРУПОВИ ПРОЕКТИ

За да завършим праисторията и античния свят, учениците ще бъдат разделени на групи и ще подготвят интерактивни проекти за епохи и цивилизации, които не са били представени до момента.

8. МОХАМЕД И ВЪЗНИКВАНЕТО НА ИСЛЯМА

Ще разискваме появата на най-младата монотеистична авраамическа религия през 7в. и последвалото разрастване и разцвет на Арабския халифат.

9. РЕНЕСАНСОВА ФЛОРЕНЦИЯ

В деветата седмица на курса ще се погрижим за естетическите си потребности с пътуване към Флоренция. Ще говорим за артистичната и интелектуална дейност на местните творци, както и за икономическите условия, спомогнали за възраждането на култа към античните идеали за красота.

10. ДОКОЛУМБОВА АМЕРИКА

Предстои плаване отвъд Атлантика. Ще се запознаем с трите най-забележителни цивилизации, съществували по земите на Централна и Южна Америка – ацтеките, маите и инките.

11. ВЕЛИКИТЕ ГЕОГРАФСКИ ОТКРИТИЯ

Тема, която ще ни пренесе в Модерната история на човечеството. Морската надпревара на европейските сили е ключова за разбирането на империализма и капитализма.

12. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ИНДУСТРИАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Поредната задължителна спирка в нашето пространствено-времево пътешествие. Ще направим връзката между парната машина и прехода от аграрно стопанство към индустриално производство и урбанизирано общество.

13. Aнтропогенни влияния ВЪРХУ ПРИРОДАТА

В последния урок ще говорим за крехката връзка на съвременния човека с природата и за отпечатъка, който нашата икономическа дейност оставя.

14. ИНДИВИДУАЛНИ ПРОЕКТИ

Твоят ментор е

Васил Костадинов

Васил Костадинов

Казвам се Васил и съм дипломиран географ и урбанист с магистърска степен от Кеймбриджкия университет. Работя като екскурзовод за Free Sofia Tour и това ми дава шанса да споделям страстта си към историята и културата на нашата столица с чуждестранни туристи вече две години. Освен от работата си, енергия черпя от бягането на дълги разстояния и миговете, прекарани сред природата.

В клуб „Пътешественик“ ще бъда вашият гид в лабиринта на историята - от Древен Египет до Ренесансова Флоренция и от събирачеството до глобализацията. Всяка седмица ни очаква ново приключение, което ще илюстрира стопанските и социално-обществени порядки на ключови за човешкото развитие цивилизации. За да се потопим истински в различните кътчета на света, особено внимание ще обърнем на ежедневието на хората – храна, култура, вяра и други любопитни аспекти от бита. За финал ще обсъдим и живота по нашите земи в контекста на всеки от разгледаните периоди. Интерактивното пътуване в миналото ще ни помогне да оценим критично съвременния свят и, надявам се, провокира да се замислим за бъдещето.
Добави към началния екран
Stemico
Stemico.bg
Откажи Добави